Cancerul de plamani ucide de 6 ori mai multi oameni decat cancerul de san in fiecare an. In multe cazuri, cancerul este descoperit in stadii tardive si este greu de tratat.
Recent, Dr. Dennis Tishko, chirurg cardiotoracic la Spitalul Mount Carmel, Ohio, S.U.A., a efectuat o procedura chirurgicala in mai putin de 10 minute cu ajutorul careia a reusit sa extraga tumora maligna impreuna cu lobul pulmonar in care se afla.

Aceasta procedura da speranta pacientilor cu tare asociate pentru care ar exista un risc operator mare si care, in mod normal, ar fi necesitat o interventie laborioasa cu durata de cateva ore si la care ar fi participat cel putin 3-4 medici.
Astfel, Dr. Tishko cu ajutorul unei camere miniaturizate si printr-o incizie de 1,5 cm a reusit sa patrunda in plamanul pacientului si sa excizeze cancerul in totalitate.
Postoperator, pacientul paraseste spitalul in aceeasi zi si cu stare generala buna. Astfel, beneficiile acestei operatii sunt mari.
Dr. Tishko a fost invitat sa prezinte noua tehnica chirurgicala la o conferinta internationala de profil din Japonia, anul acesta, in luna septembrie.

Sursa stirii

 

Tags: