Ce este sindromul Lynch?

Sindromul Lynch, deseori numit cancer colorectal ereditar nonpolipozic (HNPCC), este un tip de cancer al tubului digestiv, in particular al colonului si al rectului. Persoanele cu sindrom Lynch au un grad crescut de risc de aparitie a cancerului de stomac, intestin subtire, ficat, duct biliar, tract urinar superior, piele si prostata.
Femeile cu acesta boala au deasemenea risc crescut de cancer de endometru (mucoasa uterina) si ovare.
Cu toate ca la inceput boala a fost descrisa ca neimplicand formatiunii necanceroase (polipi) in colon, s-a observat ca persoanale cu sindrom Lynch au ocazional si polipi colonici.
La indivizii cu acesta afectiune aparitia polipilor de colon se realizeaza mai devreme decat la populatia generala, si sunt mult mai succesibili la transformarea maligna.

Cat de comun este sindromul Lynch?

In Statele Unite aproape 160.000 noi cazuri de cancer colorectal sunt diagnosticate anual.
Aproximativ intre 2% si 7% din aceste cancere sunt cauzate de sindromul Lynch.

Ce gene sunt implicate in sindromul Lynch?

Varitatii in genele MLH1, MSH2, MSH6 si PMS2 cresc riscul de aparitie a sindromului Lynch. Toate aceste gene sunt implicate in procesul de reparare a ADN-ului replicat inainte de diviziunea celulara. Mutatiile in oricare din aceste gene deregleaza repararea greselilor din replicarea ADN. Cum celulele continua sa se dvida, mutatiile ce se acumuleaza pot duce la crestere celulara necontrolata si posibil la cancer. Cu toate ca aceste mutatii predispun indivizi la cancer, nu toti care le mostenesc dezvolta tumori canceroase.

Cum se mosteneste sindromul Lynch?

Sindromul Lynch este un sindrom genetic care se transmite autosomal dominant, ceea ce inseamna ca o singura copie mostenita a genei alterate in fiecare celula este suficienta pentru a creste riscul de cancer.
Este important de notat faptul ca persoanele mostenesc un risc crescut de aparitie a bolii, si nu boala in sine. Nu toate persoanele care mostenesc aceste mutatii dezvolta boala.

Sursa stirii

 

Tags: , , ,